Nieuwe WCAG-richtlijnen:
Wat bedrijven moeten weten

In de steeds digitaler wordende wereld is het cruciaal dat websites toegankelijk zijn voor iedereen, inclusief mensen met beperkingen. De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn ontworpen om dit te waarborgen. De nieuwste versie van deze richtlijnen, WCAG 2.2, introduceert belangrijke updates die bedrijven met een website in acht moeten nemen. In deze blog bespreken we wat de nieuwe WCAG-richtlijnen inhouden vanaf juni 2025, de voordelen van naleving en voor welke websites deze regels gelden.

Wat zijn de WCAG-richtlijnen?

De WCAG-richtlijnen zijn een set van aanbevelingen opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C) om webtoegankelijkheid te verbeteren. Ze bieden richtlijnen voor het maken van webinhoud die toegankelijk is voor mensen met verschillende beperkingen, zoals visuele, auditieve, fysieke, spraak-, cognitieve, taal-, leer- en neurologische beperkingen.

Belangrijkste updates in WCAG 2.2

WCAG 2.2 introduceert verschillende nieuwe succescriteria en wijzigingen om de toegankelijkheid verder te verbeteren.

Enkele belangrijke toevoegingen zijn:

Focus Appearance (Minimum):
Deze richtlijn vereist dat de focusindicator zichtbaar genoeg is voor gebruikers die navigeren met een toetsenbord.

Dragging Movements:
Websites moeten alternatieven bieden voor drag-and-drop-functionaliteit, wat handig is voor gebruikers met motorische beperkingen.

Target Size (Minimum):
Deze richtlijn specificeert minimale afmetingen voor interactieve elementen om de klikbaarheid te verbeteren.

Consistent Help: 
Er moet consistente en gemakkelijke toegang zijn tot hulpbronnen op elke pagina van een website.

Voordelen van naleving van WCAG
Het naleven van WCAG-richtlijnen biedt diverse voordelen voor bedrijven:

Vergroot toegankelijkheid
Door uw website toegankelijk te maken, bereikt u een breder publiek, inclusief mensen met beperkingen.

Verbeterde gebruikerservaring
Toegankelijke websites zijn vaak gebruiksvriendelijker voor alle gebruikers, wat kan leiden tot hogere tevredenheid en betrokkenheid.

Juridische naleving
In veel landen, zoals de VS en de EU, zijn er wetten die naleving van WCAG vereisen. Niet-naleving kan leiden tot juridische consequenties en boetes.

Verhoogde SEO
Toegankelijke websites zijn vaak beter geoptimaliseerd voor zoekmachines, wat kan leiden tot een hogere ranking en meer verkeer.

Voor welke websites gelden de WCAG-richtlijnen?

De WCAG-richtlijnen zijn relevant voor alle websites, maar sommige organisaties zijn wettelijk verplicht om deze na te leven:

Overheidswebsites:
Veel overheidsinstanties moeten hun websites toegankelijk maken volgens WCAG-richtlijnen.

Publieke Instellingen:
Organisaties die publieke diensten aanbieden, zoals ziekenhuizen en universiteiten, moeten vaak ook voldoen aan toegankelijkheidsstandaarden.

Bedrijven met een Breed Publiek:
Bedrijven die producten of diensten online aanbieden aan een breed publiek, vooral als ze in meerdere landen opereren, moeten vaak voldoen aan WCAG om juridische complicaties te vermijden.

Conclusie

De nieuwe WCAG 2.2-richtlijnen bieden belangrijke updates om de toegankelijkheid van het web te verbeteren. Voor bedrijven betekent naleving niet alleen het vermijden van juridische risico’s, maar ook het vergroten van hun doelgroep en het verbeteren van de algehele gebruikerservaring. Door deze richtlijnen te volgen, kunnen bedrijven een inclusievere en gebruiksvriendelijkere online omgeving creëren, wat uiteindelijk gunstig is voor zowel de gebruiker als het bedrijf zelf.

Heb jij al nagedacht over de toegankelijkheid van jouw website? Nu is het perfecte moment om te beginnen met de implementatie van de nieuwste WCAG-richtlijnen en een verschil te maken in de digitale wereld.

VERTEL ONS OVER JOUW PROJECT EN PROFITEER VAN ONS GRATIS ADVIES.

In een gesprek van 30 minuten bepalen we samen jouw mogelijkheden.
Gratis en geheel vrijblijvend werken we samen met jou een eerste plan van aanpak uit.

Shopping Basket

Contact

Vul s.v.p. onderstaand formulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.