Waarom een onderhoudscontract voor je website?

Je leest hier

Een bedrijf heeft een professionele website nodig. Elke website moet echter regelmatig onderhouden worden. Dit is een complexe taak die om de nodige vakkennis vraagt. Dit is dan ook meteen het probleempunt bij veel bedrijven. Hun medewerkers zijn niet technisch genoeg aangelegd en hebben moeite om deze materie onder de knie te krijgen. Een onderhoudscontract voor een website is in dit geval de ideale oplossing. Op deze manier weet je zeker dat je website op elk moment uitstekend werkt en hoef je je werknemers niet om te scholen!

Waarom moet je het onderhoud aan professionals overlaten?

Een website ontwikkel je via een Content Management System, ook wel CMS genoemd. Met een CMS kan je op een zeer eenvoudige manier teksten en afbeeldingen op een website plaatsen. Via het controlepaneel krijg je toegang tot de inhoud van een site, waardoor je zelf nieuwe posts kan toevoegen of de inhoud van de pagina’s kan aanpassen. Een CMS is een systeem waar je geen technische achtergrond voor nodig hebt en dat iedereen dan ook gemakkelijk kan gebruiken.
Een CMS is echter alleen handig als het om kleine aanpassingen of simpele teksten en afbeeldingen gaat. De bekendste CMS-systemen, zoals WordPress, Joomial of Drupal, worden voortdurend uitgebreid en via plug-ins of extensies worden er heel wat extra functionaliteiten aan het systeem toegevoegd. Als je zonder de nodige kennis met de plug-ins gaat werken, kan de veiligheid van je website wel eens in gevaar komen. Zo kan het gebeuren dat er informatie wegvalt of dat bepaalde teksten niet meer in de juiste volgorde verschijnen. Enkel experts kunnen dit soort problemen oplossen.

Het bekendste en meeste gebruikte CMS is WordPress. Deze tool is goed toegankelijk en ontzettend gebruiksvriendelijk. Heel wat bedrijven gebruiken WordPress om hun website op te stellen. Ook bij WordPress bestaan er veiligheidsrisico’s. Zeker als je plug-ins of extensies wil toevoegen, roep je best de hulp van een professional in. Op deze manier weet je zeker dat alles juist geïnstalleerd wordt en dat hackers je website niet zomaar kunnen aanvallen.

Voordelen

Laat je website best door een professional ontwikkelen

Ook al is het open karakter van een CMS zeker een voordeel, de gebruiksvriendelijkheid brengt ook heel wat veiligheidsrisico’s met zich mee. Omdat het systeem erg eenvoudig te gebruiken is, kunnen hackers eventuele zwakke plekken snel opsporen en kunnen ze zo in je website. WordPress is bijvoorbeeld het meest gehackte CMS. 

Hackers kunnen de kwetsbaarheden van het systeem namelijk over duizenden websites verspreiden en krijgen op deze manier toegang tot enorm veel gevoelige informatie.
Om datalekken en hackers tegen te gaan, is het daarom erg belangrijk dat je je website voortdurend onderhoudt. Je moet updates tijdig doorvoeren, regelmatig security tests uitvoeren en de technische kant van de website nauwkeurig in de gaten houden. Op deze manier creëer je trouwens niet alleen een veilige website, je websitebezoekers ondervinden hier ook enorm veel voordelen van en je website zal hoger in de organische resultaten ranken.
Professionele webbouwers maken tijdens het ontwikkelen van de website gebruik van actuele technologieën en zorgen ervoor dat de achterliggende code en het beheerderspaneel van het CMS up-to-date zijn. Verder nemen ze strikte veiligheidsmaatregelen om jouw data op elk moment te beschermen. Zo installeren ze bijvoorbeeld een SSL-certificaat en plaatsen ze elke aanvaller van de website op een blacklist. Ze hanteren een erg strenge configuratie van de webserver en voeren heel wat vereisten toe voor het uitkiezen van gebruikerswachtwoorden. Ten slotte houden ze de technische KPI’s voortdurend in het oog, zodat ze eventuele afwijkingen meteen opmerken.

Hoe wordt een website onderhouden?

Ook na de lancering van je website moet je regelmatig een controle inlassen. Dankzij het websiteonderhoud blijft je website steeds correct werken en is het risico op hacks of datalekken miniem. Voor deze taak sluit je best een onderhoudscontract af. Op deze manier ben je zeker dat website voortdurend blijft draaien en dat eventuele problemen snel de wereld uit geholpen worden.
Tijdens het onderhoud zal een technisch expert de applicaties op de website monitoren en eventuele updates of upgrades tijdig en veilig doorvoeren. Elk bedrijf is tegenwoordig trouwens verplicht om de website tijdig te actualiseren, zodat de GDPR-plichten correct nageleefd worden.
In een onderhoudscontract wordt ook de snelheid van een website opgenomen. Een snelle website is nodig om voor een betere gebruikservaring te zorgen. Hoe beter je websitebezoekers naar bepaalde producten kunnen zoeken, hoe sneller ze tot een effectieve aankoop zullen overgaan. Dit zorgt voor een hoger conversieratio en levert je ook meteen een betere positie in Google op.

Wat houdt een onderhoudscontract in?

Waarom moet je zeker over back-ups beschikken?

Een webbouwer zal tijdens het onderhoud ook zeker back-ups maken. Je CMS bevat namelijk heel wat persoonlijke en gevoelige informatie die je zeker niet mag verliezen. Denk maar aan bepaalde berichten, de verschillende productpagina’s of specifieke instellingen. Als een hacker toegang krijgt tot je database of als je zelf een bepaalde plug-in of extensie op een foute manier toevoegt, kan je website beschadigd raken. De pagina’s werken niet meer goed of bepaalde informatie verdwijnt van de website. Hackers kunnen trouwens ook bepaalde codes op je website plaatsen, waardoor de hele site verstoord raakt. Om deze problemen op te vangen, is het belangrijk dat je over voldoende back-ups beschikt. Met een kopie van je database kan je je website snel herstellen en gaat er geen informatie verloren.

Wat zijn de risico’s van een slecht onderhouden website?

Wat kun je zelf doen?

Vraag naar onze whitepaper met handige tips.

    Shopping Basket