Beginnen met marketing in Duitsland:
hier moet je aan denken!

Wanneer je plannen hebt om met jouw bedrijf voet aan de grond te krijgen op de Duitse markt, is een marketingstrategie essentieel. Duitsland, met de grootste economie in Europa, biedt immense kansen. Het is echter belangrijk de culturele nuances en zakelijke praktijken van het land te begrijpen. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden wanneer je met marketing in Duitsland wilt beginnen.

Begrijp de cultuur

Bij het uitbreiden naar de Duitse markt is inzicht in de lokale cultuur cruciaal. De Duitsers zijn bijzonder gesteld op punctualiteit, orde en efficiëntie, wat weerspiegeld moet worden in jouw marketinginspanningen. Daarnaast waarderen ze hoge kwaliteit, precisie en betrouwbaarheid. Ze zijn bereid meer te betalen voor duurzaamheid en uitstekende prestaties, en steunen bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Jouw marketing moet dus deze waarden uitdragen. Ook moet je rekening houden met de sterke regionale identiteiten binnen Duitsland; marketingboodschappen moeten mogelijk aangepast worden naar regionale nuances. Zakelijke formaliteit en directe en transparante communicatie worden gewaardeerd, en jouw marketingcommunicatie moet daaraan voldoen. Overdreven verkooppraatjes of vage beloften kunnen je meer schaden dan helpen. Wees duidelijk over wat jouw product of dienst doet en hoe het de klant kan helpen.

Maak gebruik van de juiste kanalen

Het digitale landschap is in Duitsland zeer ontwikkeld. Het gebruik van sociale media is wijdverspreid en e-commerce groeit gestaag. In Duitsland kan je kiezen voor Xing of voor LinkedIn, beide social-mediakanalen worden zakelijk gebruikt in Duitsland. Xing heeft nu nog de overhand qua het aantal gebruikers, al zie je dat LinkedIn meer wordt gebruikt bij bedrijven die internationaal zijn georiënteerd en meer werknemers hebben. Toch blijven traditionele media, zoals televisie en gedrukte pers, een belangrijke rol spelen in de Duitse marketingmix. Zorg ervoor dat je jouw boodschap verspreidt via de kanalen die jouw doelgroep het meest gebruikt.

Voldoe aan de juiste regelgeving

Duitsland heeft strikte regels als het gaat om consumentenbescherming en gegevensprivacy. In termen van online marketing zijn Duitse consumenten over het algemeen zeer internetvaardig en maken ze actief gebruik van sociale media, maar ze zijn ook zeer op hun privacy gericht. Dit betekent dat bedrijven in Duitsland voorzichtig moeten zijn met hun gebruik van klantgegevens en transparant moeten zijn over hoe ze deze gegevens verzamelen en gebruiken. Duitse consumenten stellen gedetailleerde productinformatie en technische specificaties op prijs, dus het is belangrijk om deze informatie duidelijk en gemakkelijk vindbaar te maken op je website of in je online advertenties.

Lokaliseer jouw inhoud

Zelfs als veel Duitsers Engels spreken, geven ze er vaak de voorkeur aan om in hun moedertaal te communiceren, vooral bij het doen van aankopen. Zorg ervoor dat je jouw marketingmaterialen lokaliseert naar het Duits, rekening houdend met regionale verschillen in dialect en terminologie.

Indien je gaat vertalen, dan dient dit absoluut foutloos te worden gedaan. Dat wil zeggen, gebruik hierbij bij voorkeur een native speaker die de markt begrijpt en in de tone of voice schrijft die aansluit bij jouw bedrijf en doelgroep.

Strategisch gezien zijn er ook belangrijke aandachtspunten. Amazon is bijvoorbeeld een enorme speler in de Duitse e-commerce markt, wat gevolgen kan hebben voor kanalen als Google Ads. Echter, het biedt ook kansen, zoals het aanbieden van producten via Amazon en het adverteren om producten te promoten.

Online autoriteit

Bij de beslissing om een ‘.de’ domein te lanceren, begin je in feite met een blanco blad als het gaat om kwalitatieve backlinks. Deze zijn van cruciaal belang om impact te maken in organische (niet-betaalde) zoekresultaten, naast het belang van goed ontworpen inhoud met de juiste zoekwoorden. Helaas kost het opbouwen van dergelijke kwalitatieve links tijd bij een nieuw domein, dus dit is een cruciaal aspect om rekening mee te houden bij het bepalen van je strategie. In deze situatie kan het waardevol zijn om in de beginfase een groter deel van je budget te besteden aan zoekadvertenties. Deze bieden namelijk onmiddellijke zichtbaarheid met één klik, terwijl de organische aanpak meer tijd vereist om momentum te genereren.

Prioriteit aan kwaliteit

Kwaliteit staat centraal in de Duitse cultuur. Duitse consumenten hebben hoge verwachtingen en geven vaak de voorkeur aan producten die duurzaam, betrouwbaar en van hoge kwaliteit zijn. Dat ze hier zonder twijfel wat extra voor zouden betalen, is een bijzondere eigenschap ten opzichte van de Nederlandse consument. Laat in uw marketingboodschap zien hoe uw product of dienst aan deze eisen voldoet.

 

Wil jij je alvast wat verder verdiepen in de Duitse markt? Download dan de checklist ‘Beginnen met marketing in Duitsland’.

    Shopping Basket